23 december 2014

Ventilatie (december 2014)

Voor onze technieken schreven we bedrijven aan die zelfbouwpaketten verkopen. Aangezien we zelf geen "stielman of -vrouw" zijn, vonden we dat voor ons de beste oplossing. De aankoopprijs van het materiaal ligt misschien wat hoger dan de internetprijzen, maar de extra begeleiding en service rechtvaardigen voor ons die meerprijs. Voor de ventilatie kozen we in zee te gaan met Dierickx Ventilatie uit Sint-Niklaas. In tegenstelling tot de meeste zelfbouwbedrijven, kan je bij Dierickx enkel terecht voor ventilatie. De persoonlijk aanpak van zaakvoerder Joris (inclusief een demonstratie van zijn eigen toestel in zijn eigen woning), maakte dat wij onmiddellijk een verkoopsovereenkomst tekenden bij ons eerste bezoek. Aan de hand van ons gesprek, gaf Joris zijn aanbeveling over welk type ventilatie het best bij ons project zou passen en natuurlijk welke service we konden verwachten. Ook bij de vragen die we op voorhand hadden (specifiek over ons legplan in samenspraak met onze aannemer), kregen we heel snel een mailtje terug met het antwoord en eventuele aanpassingen. Het soort toestel dat wij installeren is de Vasco D400 (systeem D). Dit toestel zou één van de stilste op de markt moeten zijn, met een laag verbruik en maximale energiebesparing door het gebruik van warmteterugwinning.


Op onze eerste 'echte' werkdag kwam Stijn van Dierickx Ventilatie onze installatie niet alleen leveren, maar gaf hij ook nog enkele nuttige tips voor een goede en vlotte zelfbouw installatie. Met de informatie nog vers in het geheugen, zijn we er in de namiddag onmiddellijk in gevlogen. Onze aannemer had ons al wat op weg geholpen door de kanalen in de houten liggers reeds uit te boren. Dat heeft ons niet enkel wat tijd uitgespaard (hoewel de buizen door de kanalen duwen ook wel een zware karwei is), het ziet er ook veel netter uit. Zo hoef je ook niet overal met een verlaagd plafond te werken om de buizen te verstoppen. Na een halve dag werk hadden we al enkele buizen en de twee verdeelkasten kunnen plaatsen. Het is toch aan te raden om met voldoende werkvolk aan de slag te gaan. De buizen zijn niet altijd even makkelijk te hanteren (vooral niet als er 50 m buis op een rol zit), en het duwen en trekken vereist toch wat kracht en moeite.




Na een eerste goede dag, verliep de tweede dag wat moeizamer. Op een aantal plaatsen moesten we met een klokboor gaten door de vloer en dikke houten balken boren. Uiteindelijk allemaal geen probleem, maar aangezien we niet de juiste klokboor hadden, was er een ritje naar de doe-het-zelf winkel nodig waardoor je toch wat kostbare tijd verliest. Een dag later konden we het eerste deel van de installatie gelukkig afsluiten. Ik zeg het eerste deel want het toestel zelf dient nog aangesloten te worden, evenals de doorvoeren naar buiten.



5 opmerkingen:

  1. Is er een reden dat jullie niet voor dit systeem gegaan zijn: http://vasco.eu/nl-be/ventilatie/easyflow ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja daar is zeker een reden voor, bedankt voor de vraag. Het systeem dat jij aanhaalt wordt (naar mijn mening) gebruikt om via de vloer van de zolder en tussenverdieping door de tussenvloer in de plafonds de lucht te circuleren. De unit wordt dan waarschijnlijk ergens op de zolder geplaatst. Als je deze opstelling gebruikt moet je ook voldoende kunnen chappen op de bovenverdieping om de buizen weg te werken. De situatie bij ons is erg anders: 1) wij hebben geen zolder; 2) op de bovenverdieping hebben we aan het plafond een dampscherm dat we niet mogen doorboren, 3) we willen boven niet overal met een verlaagd plafond werken en 4) we hebben veel holle ruimte in de tussenvloer en de wanden. Wij werken dus van beneden (de unit staat in de berging) naar boven (de lucht circuleert via de muren op de bovenverdieping).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe werden de lichtblauwe plaatjes van de ventielopeningen aan de gipsplaten vastgemaakt ? Of is dit niet nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Bart, deze werden vastgeschroefd aan de houten balken in de muren of de plafonds. De plaatjes kan je 'aandraaien' om zodat je de gipsplaat hierover kan installeren en het ventiel mooi kan afwerken. Moeilijk uitgelegd, maar het lukt wel. Op sommige plaatsen geen blauw plaatje gebruikt en de buis vastgeschroefd, lukt ook.

      Verwijderen
  4. Hi Inge, ik heb een vraag over de dikte van de ventilatieslangen. Hebben jullie de 92 mm variant gebuikt. En welke afmetingen balken hebben hebben jullie gebruikt? Ik ben zelf aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn maar ben bang dat de gaten in de balken te groot worden en daardoor de contructie wordt aangetast. Alvast bedankt! Gr Tim

    BeantwoordenVerwijderen